Početna

Blog

LISTA SASTOJAKA I AKTIVNE KOMPONENTE

LISTA SASTOJAKA I AKTIVNE KOMPONENTE

Aktivne komponente proizvoda za negu kože verovatno nisu nešto što za većinu nas ima veliki smisao. Liste sastojaka na ambalaži su obično prilično dugačke i sadrže reči koje većina nas verovatno nikada ranije nije čula. Pokušaj da se razume kompletna lista sastojaka i delovanje aktivnih komponenti pre bilo koje kupovine za negu kože oduzeo bi mnogo više vremena nego što bi trebalo. Zbog toga donosimo kratko pojašnjenje i glavne odrednice koje vam mogu pomoći pri odabiru proizvoda.

 

Bitan je redosled

Redosled kojim su navedeni sastojci na INCI listi nije nasumičan: na prvom mestu se nalazi najzastupljeniji sastojak, a na poslednjem onaj sastojak koji je prisutan u najmanjoj koncentraciji.

Šta je na početku, a šta na kraju?

Pošto su na deklaraciji sastojci navedeni po opadajućem redu na početku  je ono čega u proizvodu ima najviše, a to je najčešće – voda! U sredini deklaracije navodi se najčešče baza, koja se sastoji od emulgatora, ugušćivača, gela, emolijenata (daje razmazivost i utiče na razne osobine). Na kraju deklaracije navodene su boje, mirisi, konzervansi, rastvarači, neutralizatori za podešavanje pHvrednosti i sl.

Šta su aktivne komponente u proizvodima za negu kože?

Aktivne komponente u proizvodima za negu kože odgovorne su za postizanje efekata određenog proizvoda. Ipak, prekomerna upotreba jakih sastojaka na licu može imati neželjene efekte. Važno je znati da neadekvatna koncentracija određenih aktivnih komponenti može narušiti zaštitnu barijeru kože i doneti više štete, nego koristi. Takođe, neadekvatna kombinacija komponenti može izazvati iritacije, osipe i sl. Danas na tržištu postoje proizvodi za negu kože za skoro svaki problem koji osoba može imati sa svojom kožom. Najosnovniji proizvodi za negu kože kod kuće namenjeni su održavanju vaše kože čistom i pravilno hidriranom. U zavisnosti od vaših ličnih potreba, možete za negu izabrati proizvode sa ciljanim efektom na primer protiv akni, protiv starenja, za negu suvu kožu, tretiranje pega, fleka i hiperpigmentacija.

Kako izabrati odgovarajući aktivni sastojak?

Najbitnije je koncentrisati se na glavni problem na licu, a kasnije rešavati druge, manje bitne probleme. U tablici smo nabrojali primere problema koji se mogu javiti na koži i neke od aktivnih sastojaka koji mogu uticati na rešavanje tog problema.

 

Problem kože Aktivni sastojak
Sprečavanje znakova starenja kože Hidroksiprolin, pro-kolagen peptid, kolagen i elastin
Jačanje kožne barijere, kontrolisanje sebuma Niacinamid
Vraćanje sjaja i umanjenje oksidativnih oštećenja Vitamin C
Neujednačen ten, problem sa teksturom kože AHA i BHA kiseline
Hiperpigmentacije, pege i tamne fleke na koži Lipoaminokiseline (Sepiwhite)
Nedostatak hidratacije, suva koža Hijaluronska kiselina, urea, alantoin
Višak sebuma, akne Salicilna kiselina, ekstrakt Hamamelisa

MULTIACTIV PRISTUP FORMULISANJU PROIZVODA

Sa velikom pažnjom biramo aktivne komponente koje dokazano deluju, međusobno su kompatibilne i u harmoniji sa negujućim bazama proizvoda. Upravo takva kombinacija omogućava koži željeni efekat i ravnotežu, a vama jedinstveno iskustvo nege. Na našim proizvodima su jasno istaknute noseće aktivne komponente koje ulaze u sastav što značajno olakšava uspostavljanje pravilne rutine nege. Takođe, označavanje vam može pomoći da izbegnete neku komponentu ukoliko ste na istu alergični ili jednostavno ne želite da je koristite.

Listu nekih od mnogobrojnih sastojaka koje koristimo u formulisanju Multiactiv proizvoda možete pogledati OVDE.

Poslednje pogledano

You have not viewed any product yet!